• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

Balkanlar, Osmanlı zihniyetine muhtaç

Balkanlar, Osmanlı zihniyetine muhtaç

Üsküp´te Balkan Savaşlarının 100.yılı minasebetiyle, Osmanlı´nın ardından kaybolan değerleri konu alan bir sempozyum düzenlendi.

Balkan Savaşlarının 100. yılı münasebetiyle Makedonya´da bir dizi faaliyetler yapıldı. Son olarak "Balkan Savaşlarının 100. Yılında Osmanlı´dan Sonra Balkanlar´da Kaybolan Değerler Sempozyumu"na Türkiye´den de konuşmacılar katıldı. Sempozyumdan çıkan ana fikre göre, Osmanlı´nın gelenek haline getirdiği hoşgörü, bugün ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu değerlerin başında geliyor. Osmanlı´dan kalan değerleri yeniden vurgulama ve kaybolan değerler hakkında bilimsel tartışmalar yürütme amacını taşıyan sempozyum; merkezi Türkiye´de bulunan vakıflar ve Makedonya´daki sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde gerçekleştirildi.

Sempozyumda konuşan Dr. Dragi Georgiev "Balkan yarımadasında farklı dinî ve etnik gruplar arasındaki ilişkileri düzenleyen ve 6 asır boyunca ilmek ilmek dokunan değerler yok edildi. Bugun Osmanlı tarihinin daha çok siyasî ve askerî boyutu ele alınıyor. Oysa daha derine indiğimiz takdirde, 500 yıl problemsiz şekilde süren bir kurumlar ve değerler bütünü mevzu bahis" dedi.

"24 CAMİDEN KAÇI AYAKTA KALABİLDİ?"

Bir diğer konuşmacı tarihçi Dr. Kosta Balabanov da "15. ve 20. yüzyıllar arasında neler yaşandığını bilmek çok önemlidir. 1661 yılındaki ziyareti sırasında, Evliya Çelebi´nin tuttuğu notlara göre o donem Üsküp´te 24 cami vardı. Bugün bir kaç tanesi ayakta kalabilmiş. Neden diğerleri bugün yok? Bu soruların cevaplarını verebilmemiz lazım" dedi.

Faaliyet Makedonya ve Türkiye´den katılan konuşmacılar, Osmanlılar´dan önce Balkanlar´daki Türk varlığı, Osmanlılar´ın Balkanlara gelişi ve toprak politikası, Balkanlar´da Osmanlı vakıflarının rolü, Osmanlı mimarî eserleri ve Osmanlı idaresinin ılımlı ve uzlaşmacı siyaseti hakkında tebliğler sundular.

Balkanlar´da 500 yılı aşkın bir süre hüküm süren Osmanlı´nın, bu topraklarda inşa ettiği çok dinli, çok lisanlı, çok kültürlü hayata, Makedonya ve bölgenin muhtaç olduğuna değinilen sempozyumda, Balkanlar´dan yetişen önemli siyaset ve ilim adamlarının Osmanlı tarihindeki yeri ve asırlara dayanan ortak geçmişin günümüze yansıması da ele alınan konular arasındaydı.


1072 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın