• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

DUYURU-Schengen Vizesi başvurularında parmak izi ve resim uygulaması

DUYURU-Schengen Vizesi başvurularında parmak izi ve resim uygulaması
 
Schengen vizelerinde “biyometri (parmak izi ve resim)” uygulamasına geçiliyor…
 
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından yayınlanan duyuruda, Türkiye'deki tüm Schengen Devletleri konsolosluklarının  25 Eylül 2014 itibariyle, Türkiye`de vize başvurusunda bulunanlardan “Vize Bilgi Sistemi” (VBS) yani biyometrik bilgilerin (parmak izi ve resim) alınması uygulamasına geçileceği ifade edilmektedir.



25 Eylül 2014`ten sonra 5 yılda bir olmak üzere, turistik ve ticari amaçlı vize başvurusunda bulunacakların, şahsen vize ofislerine başvurarak (önceden randevu alarak) parmak izi vermesi gerekmektedir.

Uygulamanın Kurban Bayramı öncesi yapılması ve randevuların en erken Ekim ayına verilmesi sebebi ile bayram tatilini AB ülkelerinde geçirmek isteyen birçok kişi vize alamayacak.

Konu ile ilgili olarak www.avrupa.info.tr  web adresinden yapılan duyuru şöyledir.
 


Schengen Vize Bilgi Sistemi Türkiye’de devreye giriyor
 
25 Eylül 2014 tarihi itibariyle, Türkiye'deki tüm Schengen Devletleri konsoloslukları Vize Bilgi Sistemini (VBS) kullanacaklardır.

VBS Avrupa Birliği'nde ortak bir Özgürlük, Güvenlik ve Adalet alanının oluşturulmasının ve Schengen bölgesinde kişilerin serbest dolaşımının teknik bir sonucudur.

Vize Bilgi Sisteminin Ekim 2011'den bu yana ve son olarak Mayıs 2014'de Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve Avustralasya'da olmak üzere, dünya çapında kademeli olarak başarılı bir şekilde tesis edilmesi neticesinde, 25 Eylül 2014'den itibaren Türkiye'de ve Batı Balkanlar'da da devreye sokulacaktır.

VBS, Schengen Devletleri yetkilileri arasında (3 aya kadar olan) kısa süreli vizeler konusunda veri alışverişine imkân sağlayan merkezi bir veri tabanıdır. VBS Schengen bölgesinin dış hudutlarında vize başvuru prosedürlerini ve kontrollerini kolaylaştıracaktır.

Başvuru sahiplerinden Schengen vizesine müracaat ederken biyometrik verilerini (parmak izleri ve dijital fotoğraf) sunmaları istenecektir. Bu sadece birkaç dakika alan basit ve ihtiyatlı bir prosedürdür. 5 yıl içerisinde yapılacak müteakip vize başvurularında parmak izleri VBS'deki önceki başvuru dosyasından kopyalanabilir. Biyometrik veriler, Schengen vize başvuru formunda sağlanan verilerle birlikte VBS merkezi veri tabanına kaydedilecektir.

VBS merkezî veri tabanı, oldukça güvenli bir veri tabanı olup verilerin işlenmesinde en yüksek veri koruma standartlarını uygulamaktadır. Herkesin kendisiyle ilgili olarak VBS'ye kaydedilen veriyi, o veriyi sisteme giren Üye Devletten talep etme hakkı bulunmaktadır. Aynı şekilde herkes, kendisiyle ilgili hatalı verilerin düzeltilmesini ve yasal olmayan bir şekilde kaydedilmiş olan bilgilerin silinmesini de talep edebilir.

Biyometri teknolojisinin devreye sokulmasıyla birlikte, vize için başvuranların kimlik hırsızlığına karşı korunma düzeyi aratacak ve hatalı tanımlamaların da önüne geçilmiş olacak.

Seyahat belgelerinin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla biyometri teknolojisi, AB'de ve dünya çapında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Türkiye'de vize için başvuru yapılabilecek coğrafi noktaların sayısında Schengen konsüler hizmetlerinin geliştirilmesi ve harici hizmet sağlayıcılarının devreye alınması yoluyla son dönemde kaydedilen ciddi artış, ilk defa vize başvurusunda bulunmak üzere seyahat edeceklerin bu seyahatlerinin kolaylaştırılmasına da katkıda bulunacaktır.

VBS sistemi, başvuru sahibi tarafından son beş yıl içinde yapılan tüm Schengen vize başvuruları ile Schengen Üyesi Ülke Temsilciliği tarafından verilen kararları barındıracağından bu yeni prosedürle birlikte, daha önce alınan vizelerin kanuna uygun bir şekilde kullandığına dair mevcut bilgiler sayesinde, yeni ve büyük ihtimalle çoklu-giriş vize başvurusunda bulunanların iyi niyet statüsü daha kolay bir şekilde tespit edilebilecektir.

Schengen bölgesine seyahatleri kolaylaştırmak amacıyla vize verilmesine yönelik süreci kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı girişimler devam edecektir. Bununla birlikte Avrupa Birliği, nihayetinde Schengen Alanına giriş için gerekli olan vize mükellefiyetinin kaldırılması amacıyla Türkiye ile Vize Serbestisi Diyalogu yürütülmesi konusunda taşıdığı kararlılığını korumaktadır.
 

 

  
3027 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın