• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

MAKEDONYA'DA MÜSLÜMAN DİRENİŞİ:YÜCEL HAREKETİ...

MAKEDONYA'DA MÜSLÜMAN DİRENİŞİ:YÜCEL HAREKETİ...

Cumartesi, 09 Mart 2013

MAKEDONYA'DA MÜSLÜMAN DİRENİŞİ:YÜCEL HAREKETİ...

Osmanlı'nın Balkanlar'dan çekilmek zorunda bırakılmasının ardından,bu topraklarda yaşayan Müslümanlar,kaderleri ile başbaşa kaldılar.Balkan Müslümanları için tek çıkış yolu çeşitli örgütlenmelerin çatısı altında bir araya gelmekti.

Üsküp ve Köprülü şehirleri başta olmak üzere tüm Makedonya'daki Türkleri bir araya getiren hareketlerin ismi ise Yücel Teşkilatı idi.Teşkilatın amaçları,milli ve manevi değerlere sahip çıkmak,Türk kimlik ve benliğini korumaktı.

Rahmetli Aliya İzetbegoviç'in de mensubu olduğu Boşnaklar,Genç Müslümanlar;Sırplara karşı büyük direniş gerçekleştiren Müslüman Arnavutlar,komiteci Balist;Prizren'deki Türkler,Genç Türkler çatısı altında toplandılar.

Yaklaşan ikinci Cihan Harbi tehdidine ilaveten,Stalin destekli Titocular ile İngilizlerin arka çıktığı kraliyet taraftarları Mihaylovistler arasındaki mücadele neticelendiğinde,tek kaybedenin Müslümanlar ve Türkler olacağı aşikardı.Bu sebeple, yaşadıkları zorlukları anavatana aktarıp,acil yardım talep etmek için Muhammed Cevairci,Münir Ekrem Şahin, Salih Müftiç ve Muayaçiç'i Ankara'ya gönderdiler.Fakat büyük bir sükütü hayale uğrayarak Üsküp'e geri dönmek zorunda kaldılar. Artık başlarının çaresine bakmaları gerekiyordu.Yılmadılar.İnandıkları dava uğruna mücadelelerine devam ettiler.

Şuayb Aziz Efendi önderliğinde 1937 yılında bir araya geldiler. Merkez komitesinde,Şuayb Azız İshak,Ali Abdurrahman Ali,Şerafettin Ferit Süleyman,Refik Şerif Mehmet,Fettah Salih Süleymanpaşaiç,Kemal Raim İlyas ve Abdülkerim Ethem İbrahim'in olduğu Yücel Teşkilatını kurdular.

Yücel Teşkilatı,eğitim seviyesi yüksek,ahlak ve fazilet sahibi Türk gençlerinden oluşuyordu.Şuayp Aziz Efendi,1930 yılına kadar Üsküpteki Ataullah Efendi medresesinde ilim tahsil edilmişti.Mısır Ezher Üniversitesi'nde fıkıh,kelam,tasavvuf ve nasrani felsefesi eğitimi alan Şuayp Aziz Efendi,ikincilikle mezun olmuştu.

Teşkilat mensupları kurs,piknik ve kır gezisi adı altında bir araya gelerek,Türkçe kitaplardan kahramanlık yazıları,tarihi zaferler ile Mehmet Akif,Ziya Gökalp,Mehmet Emin Yurdakul,Namık Kemal ve Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirlerini okuyorlardı. Yüce Teşkilatı'nın, halk arasında daha çok söz sahibi olması Komünistlerin dikkatini çekti.Teşkilata mensupları çok sıkı bir takibe alındılar.Yücelcilerin hiçbir açığı bulunamayınca,satın alınan birkaç hainin mesnetsiz suçlamalarıyla,komünist rejim tarafından tutuklandılar...

Göstermelik yargılama neticesinde Şuayb Aziz İshak,Ali Abdurrahman Ali,Nazmi Ömer Yakup ve Adem Ali Adem,hukuksuz bir şekilde,medeni ve siyasi haklarından mahrum ve mallarının müsadere edilmeleri suratiyle idama mahkum edildiler.Diğer on üç kişi ise,toplam 195 sene ağır hapis cezasına çarptırıldı.

İdam cezasına çarptırılan Yücelciler,27 Şubat 1948 günü sabahı,İdrisova Hapishanesi'nden Suşitsa Köyü'ne götürüldüler.Köyün girişinde bir kayanın önünde kurşuna dizilerek infaz edilen bu 4 Müslüman Türk kahramanı,şahadet şerbetini içtiler.

Türkiye Cumhuriyeti'nin o dönem ki yöneticileri olan biten karşısında kayıtsız kalmaları bu dört gencin kurşuna dizilmelerine,onlarca insanın mahkum edilmelerine sebep olmuş, verilen cezalarla ilgili tek haber Trakya Postası isimli mahalli bir gazetenin 9 Mart 1948 tarihli nüshasında yer aldı. Bu haksızlıkları unutmayacağız. Üsküp'te oynanan kanlı dramdan medeniyet utansın! (Yücel Teşkilatı,Sayfa 49)

Mezarlarının nerede olduğu bugün dahi bilinmeyen Şuayb Aziz Efendi ve arkadaşları,inandıkları dava için boyun eğmek nedir bilmeden sürdürdükleri yaşamlarını,yine inandıkları dava için şehit olarak noktalaladılar. Allah(c.c) şahadetlerini kabul eylesin.

Ruhları şaad olsun.(Birer Fatiha göndermeyi ihmal etmeyelim.)

AMİN!

RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

YÖNETİM KURULU ADINA

GENEL BAŞKAN

AYHAN BÖLÜKBAŞI

  
2247 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın