• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

1.Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi Başladı...

1.Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi Başladı...

Perşembe, 06 Aralık 2012

Üç gün sürecek 1.Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi'nin açılışına TBMM Başkanvekili Meral Akşener, AB Bakanı Egemen Bağış, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu, Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Prof. Dr. Ali Arslan, İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat ve Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Justin Mccarthy, Rumeli dernekleri temsilcileri, Rumelililer ve çok sayıda davetli katıldı.

Arslan: Göç olgusuyla barış arayışı kongrenin ana ögesi...

1.Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi'nin açılış konuşmasını Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan yaptı. Arslan, 2012 yılında sık sık savaşların gündeme geldiğini belirterek, göç üzerinden barışa nasıl ulaşılabileceğini tartışmak üzere organizasyonun düzenlendiğini söyledi.

Toplam 3 gün sürecek kongre boyunca uluslararası alanda göç olgusu üzerine çalışmalar yapmış uzmanların çalışmalarını katılımcılarla paylaşacağını hatırlatan Arslan, programa destek veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti.

Murat: Bu kongre Geleceğin barış içerisinde kurulmasına katkı sağlayacaktır...

İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Murat, Balkan savaşlarının hem Balkan topraklarının hem de Anadolu’nun etnik kültürel yapısının yeniden düzenlendiğini ifade etti. Murat, Balkan topraklarını geride bırakan Anadolu insanının göçün acısını derinden yaşadığını belirterek, acı tecrübelerin hafızalardaki canlılığını muhafaza ettiğini de kaydetti. Murat, göçün sıkıntısının edebiyatın ustalarının eserlerine de yansıdığını ifade ederek, kongrenin ortak geleceğin barış içinde kurulmasına da katkı sağlayacağını belirtti.

Ayhan Bölükbaşı: Gerçek soykırım Balkanlar’da yaşanmıştır...

Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı ise, göçü yaşayanların geçmişteki durumlarıyla bugünlere geliş öyküsünü dünyaya duyurmak için böyle bir organizasyonu yaptıklarını söyledi.

Bölükbaşı, 1800’lü yılların başında mikro milliyetçilik akımlarıyla başlayan katliamın 1989 yılında Bulgaristan’da yaşanan göçe kadar çok büyük sıkıntıların yaşandığını anlatarak, “Gerçek soykırım Balkanlarda yaşandı” dedi. Bölükbaşı, insanlık adına yapılan tüm hizmetlere gönülden destek veren ve her zaman yanlarında bulduklarını belirttiği ve ‘camiamızın ağabeyi’ diye hitap ettiği Başkan Altepe’ye teşekkürlerini sundu.

Gençoğlu: Kongre toplumlar arası ilişkilere ve ilişkilerin gelişmesine ışık tutacak...

Balkan Rumeli Konfederasyonu Başkanı Turan Gençoğlu da, tarih boyunca Türk toplumunda göçlerin daima önemli yeri olduğunu belirterek, “Bu dönemlerde Anadolu’dan Balkanlara ve Avrupa’ya çok göçler olmuş ancak daha sonra Kırım savaşları ve 93 harbi olaylarıyla başlayan göçler devamında çok büyük sıkıntılar yaşanmış. Balkan savaşlarına kadar uzanan süreçte yaşananlar, insanları baskı ve zulümle yaşadıkları yerleri terk etmeye mecbur etmiştir. Bu toplantımızın toplumlar arası ilişkilere ışık tutacağı inancındayım” diye konuştu.

Altepe: Balkanlara destek veriyoruz...

Yerel yönetimler ve sivil toplum olarak bu noktada büyük misyon üstlendiklerini anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapılan çalışmalarla Balkanlardaki insanların yanlarında olduklarını ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Balkanlarda pek çok etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Altepe, “Balkanlarla Türkiye arasında köprü kurmaya devam ediyoruz. Oradaki eksiklerin giderilmesine yardımcı olmak, sivil toplum kuruluşları, spor etkinlikleri, okulların onarımından kitap basımlarına kadar her türlü konuda oradakilerin destekçisi olmaya devam ediyoruz. Yapılan sosyal çalışmalarla Balkanlardaki insanlarımıza moral veriyoruz” diye konuştu.

Balkanlardaki tarihi eserlerin restorasyonunu da Bursa ve İstanbul’daki iş adamlarının sponsorluklarıyla yapıldığını anlatan Altepe, Aralık ayında Balkanlarda restorasyonu tamamlanan eserlerin açılışının yapılacağını ifade etti. Başkan Altepe, yaklaşık 9 yıldır yerel yönetimlerce yapılan bu çalışmalarla Balkanlara destek olurken, son dönemde bölgenin ekonomik anlamda da kalkınması için çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.

Bihlun Tamaylıgil: Yaşananlardan ibret alınmalı ama acıda boğulmamalı...

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ise, geçmiş tarihle ilgili gerçeğe vurgu yapan kongrenin örnek alınması gereken olaylara dikkat çektiğini belirtti.

Ailesinin de göçü yaşayan, acılarla dolu geçmişinin olduğunu söyleyen Tamaylıgil, “Bizler şanslıyız, çünkü barış ve birlik içindeyiz. İnsanlar tecrübelerinden ders alırlar. Dünkü acılar, gelecekteki sevinçlerin de kaynağı olabiliyor. Osmanlı’nın yoğunlaştığı noktanın Balkanlar olduğu da bir gerçek. Tarihte yaşanan en büyük trajedilerden biri Balkan savaşlarıdır. Yaşanan sıkıntılar ve göçe maruz kalan bir toplum… Biz siyasetçiler olarak yaşanan bu olaylardan ibret alarak, tarihin içindeki acılarda boğulmaktansa yarına daha barış, birliktelik ve güzel günlerin getirilmesi adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizim yaşadıklarımız ulusal kurtuluş mücadelemizin kaynağı olmuştur. Bu süreçten sonra bir parça toprak vermedik, bundan sonra da yaşadığımız süreçte vermeyeceğiz” diye konuştu.

Meral Akşener: Rumeli kadını asla izin vermez...

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, konuşmasında Rumeli’nin temel taşının kadınlar olduğuna vurgu yaptı. Akşener, barışın önemli bir kavram olduğunu söyleyerek, “Biz her zaman barışı söylüyoruz da nedense büyük devletlerde hiçbir insaf söz konusu değil. Ben mübadele görmüş bir ailenin çocuğuyum” dedi. İ

nternet sitelerinde kendisiyle ilgili yapılan propagandalara dikkat çeken Akşener, Cengiz Aytmatov’un eserindeki Nayman Ana’nın göçün sıkıntılarını hatırlattığını örnekleyerek, “Bizim analarımız o kadar mahremdiler ki, yabancılar yanında bir arada yaşamanın getirdiği bilinçteydiler. Bizim Müslümanlığımızı, inancımızı sorgulamaya hiç kimsenin haddi de hakkı da yoktur. Bir konu daha var ki her ailenin bir gazisi, şehidi var. Balkan savaşlarından önce Osmanlı Rus harbinde sürülüp atılan, kovalanan öldürülen tecavüz edilen insanımızı da hatırlamalıyız. Geçmişteki sıkıntıları hatırlayarak ama acının içinde boğulmadan barışı sağlayabiliriz. Çocuklarımıza da bizim analarımızın bize anlattığı acıları anlatmalıyız. Barış ancak bu şekilde kurulur” diye konuştu.

Akşener, göçün ‘bilinmeyene doğru yol alma’ olduğunu da sözlerine ekleyerek, ‘’vatan ve toprak kaybetmenin ne olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de bu ülkeden tek bir çakıl taşı koparanın kafasını kırarız. Ne yaparsanız yapın vermeyeceğiz. Herkes verse Rumeli kadını vermeyecek. Çünkü Rumeli kadını hatırlıyor ve çocuğuna anlatıyor. Ulu Önder Atatürk’ün ne yapmak istediğini iyi içselleştirerek bu ülkenin birlik ve beraberliğine sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

Türkler’in barış, birlik ve dünya kardeşliği istediklerini vurgulayan Akşener, en son Bosna’da yaşanan savaşa ve Boşnak halkın acısına dikkati çekti. Akşener, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye bu kongreye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Egemen Bağış: Bugün partili değiliz, hepimiz Rumeliliyiz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Bugün ne Meral ablam MHP’li, ne Bihlun ablam CHP’li, ne de ben AK Partiliyim. Bugün hepimiz Rumeliliyiz. İşte o Rumeli evladı, büyük önder Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı vererek ne kadar önemli bir adım attığını yıldönümünde görüyoruz. Bu kongreye destek veren çok değerli ağabeyim Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye de teşekkür ediyorum. İstanbul’a, Balkanların bütün zenginliğinin yansıdığını görürsünüz. İstanbul Türk halkının farklı medeniyetleri buluşturduğu bir şehirken Balkan izlerini de bünyesinde barındırır” dedi.

Bakan Bağış, Balkanlarda onca Türk insan katledilirken, Anadolu’da hiçbir Hıristiyan’ın katledilmediğini vurguladı. Bakan Bağış, “Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir emperyal hayali yoktur. Bizim hiç kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Ama biz Balkanlardaki kardeşlerimizin huzurunu önemsiyoruz. Edirne ne kadar Osmanlı ise, Manastır ve Üsküp de o kadar bizimdir. 5 milyon nüfus Osmanlı vatandaşlığından çıkıp Bulgaristan ve Yunanistan nüfusuna geçmiştir” dedi.

Bu süreçle ilgili özeleştirinin gerekliliğine değinen Bakan Bağış, “Tarihten ibret alın, orduyu siyasete katmayın, gücünüz yüreğiniz varsa siyaseti siz yapın” diyerek, “Biz topraklarımızı vermeyeceğiz” duruşunun bu göçlerin sonucu Türk milletinin duruşu olduğunu belirtti. Türkiye’nin istikrarına dikkati çeken Bakan Bağış, “Biz bütün Balkanların AB ve NATO içinde olması gerektiğini önemsiyoruz. Biz AB üyesi olmasak da ne kadar güçlü bir ülke olduğumuzu gösterdik, AB’den altyapı yatırımı almasak da ne çok altyapı yatırımı yapacağımızı gösterdik ancak biz barış için AB’de olmayı önemsiyoruz. Biz adalet ve kalkınma peşindeyiz, huzurlu ve mutlu bir şekilde yarınlara yürüme peşindeyiz” şeklinde konuştu. Bakan Bağış, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye Balkan ülkelerine yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Kongrenin açılış oturumunda ´Balkanlar, Savaş ve Göç Kavramları Üzerine´ konusu ele alındı. Prof. Dr. Mahir Aydın´ın başkanı olduğu oturumda, Prof. Dr. Justin Mccarthy, Prof. Dr. Ali Arslan birer sunum yaptılar. Oturuma Dr. Bilal Şimşir rahatsızlığı nedeniyle katılamadı...

Kongre diğer oturumlarla devam etti. Perşembe günü sabah 09.00 dan itibaren ayni salonda başlayacak ve yüzyılın göçü ile ilgili önemli konuları değerlendirecek...3 gün sürecek Kongre Cuma günü kapanış oturumu ile Bursa’da sona erecek.

KAYNAK VE FOTOĞRAFLAR: ESENLERTİME http://esenlertime.com/haberdetay/1.Uluslararasi-Balkanlar-ve-Goc-Kongresi-Basladi.../538

  
2757 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın