• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Makedonya arşivlerindeki ferman, berat ve vakıfname gibi Osmanlı dönemine ait belgeleri dijital ortama aktararak geleceğe taşıyacak

Makedonya´daki Osmanlı belgeleri dijital ortama aktarılacak
 
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Makedonya arşivlerindeki ferman, berat ve vakıfname gibi Osmanlı dönemine ait belgeleri dijital ortama aktararak geleceğe taşıyacak

Makedonya arşivlerindeki Osmanlı dönemine ait önemli belgeler, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından dijital ortama aktarıldıktan sonra birer kopyası Türkiye´de muhafaza edilecek.

Makedonya Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Tasnifi Sektör Yöneticisi Adnan Şerif, Türkiye ve Makedonya arasında tarihi arşivler konusunda iyi bir işbirliği olduğunu, uzmanların karşılıklı olarak devlet arşivlerinde araştırmalar yapabildiklerini belirtti.

İki ülkenin arşivlerden sorumlu kurumları arasında varılan anlaşma uyarınca, Makedonya arşivlerindeki Osmanlı dönemine ait pek çok belgenin Türkiye tarafından dijital ortama aktarımının yapılacağını ifade eden Şerif, bunun hem Türkiye hem de Makedonya tarihi açısından yararlı olacağını söyledi.

360 DEĞERLİ EVRAK VAR

Devlet Arşiv Arşivleri Görevlisi Atilla Aktaş, proje kapsamında Makedonya arşivlerindeki Osmanlı dönemine ait belgelerin dijital ortama aktarılmasının ardından birer kopyasının Türkiye´de muhafaza edilerek, araştırmacıların hizmetine sunulacağını anlattı.

Dijitalleştirilecek belgeler arasında çok sayıda kadı ve şeriye sicillerinin de bulunduğuna işaret eden Aktaş, "Bunlar, bugünkü mahkeme kayıtlarına tekabül ediyor. 1600´lü yıllardan başlayarak, Osmanlı´nın yıkılış dönemine kadarki kadı sicillerini bulabilmekteyiz. Bunlar, Manastır vilayetine ait olan kadı sicilleridir. Aynı zamanda tapu defterleri de var. Tapu defterleri ise burada mülkiyeti yerel halka ait olan arazilerin tapu kayıtlarının tutulduğu önemli defter biçimidir" dedi. 

Aktaş, dijital ortama aktarılacak belgeler arasında, ayrıca Üsküp, Pirlepe, Manastır ve Kalkandelen vilayetlerinin yerel yönetimleriyle ilgili evrakların da  bulunduğunu bildirdi.

Bölgede, geçmişte yaşayan etnik unsurlara ve gayrimüslimlere tanınan imtiyazları içeren ferman, berat ve vakıfnamelerin de aktarımı yapılacak belgeler arasında olmasının dikkate değer olduğunu belirten Aktaş, "Bu kapsamda, yaklaşık 360 değerli evrak bulunuyor" diye konuştu.

Devlet Arşivleri Genel Müdrülüğü ile Makedonya Devlet Arşivleri arasındaki işbirliği kapsamında, aralarında berat, ferman ve vakıfnamelerin de bulunduğu tarihi belgelerin dijital ortama aktarımı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı´nın (TİKA) mali ve teknik desteğiyle gerçekleştirilecek.
 


2722 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın