• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

1000 Boşnağın katili serbest kaldı

1000 Boşnağın katili serbest kaldı

Bosna savaşında, Srebrenitsa´da bin Boşnağın katledilmesi emrini verdiği iddiasıyla 16 yıl hapse mahkum edilen Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu komutanlarından Pelemiş serbest bırakıldı.

Srebrenitsa´da bin Boşnağın öldürülmesi emrini verdiği iddiasıyla yargılanan ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu Zvornik Tugayı 1. Tabur Komutan Yardımcısı Momir Pelemiş´in avukatları tarafından yapılan temyiz başvurusunu değerlendiren Bosna Hersek Mahkemesi Temyiz Başkanlığı heyeti duruşmanın ardından kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti tarafından, suçlamalara ilişkin "yeterli delil olmadığı" gerekçesiyle Pelemiş´in beraatine karar verildiği kaydedildi.

Kararın ardından serbest bırakılan Pelemiş, mahkeme binasından ayrılışı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Pelemiş´in avukatı Miloş Periç ise müvekkilinin daha önce büyük bir haksızlığa uğradığını, 5 senedir adaletin yerini bulması için çalıştıklarını ve nihayetinde karardan memnun olduklarını ifade etti.

Bu arada, Bosna Hersek Mahkemesinde 2009 yılından beri yargılanan, 2011 yılında suçlu bulunarak 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Pelemiş hakkında, aynı mahkemenin Temyiz Başkanlığı tarafından verilen karara itiraz hakkı bulunmuyor.

BU KARARLAR SAVAŞ ÇIKARABİLİR

Srebrenitsa´da yakınları katledilenler ise Pelemiş hakkında verilen beraat kararına büyük öfke duyuyor.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç, kararın ardından yaptığı açıklamada, savaş sırasında eşinin, 2 oğlunun ve 2 kardeşinin öldürüldüğünü, buna rağmen mahkemenin beraat kararı vermesini "adaletsizce" bulduğunu söyledi.

Kararın yaralarına tuz döktüğünü dile getiren Mehmedoviç, "Mahkemeler, mağdurlar yararına değil, soykırım suçluları yararına kararlar veriyor. Lahey´deki uluslararası mahkeme de iki hafta önce benzer yönde karar verdi. Bu kararları veren yargıçları da Allah yargılasın. Biz bir tek Allah´ın adaletine inanıyoruz, bu dünyada adalet diye bir şeyin olmadığını gördük" dedi.

Mehmedoviç, savaş suçu işleyen ve soykırım yapanların adeta ödüllendirildiğini öne sürerek, tüm dünyanın savaş sonrasında verilen kararları iyi analiz etmesini istedi.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç de mahkemenin siyasi karar verdiğini savunarak, "Acaba biz anneler evlatlarımızın kemiklerini tek tek ararken, yargıçlar geceleri vicdan azabı çekmeden uyuyabiliyor mu? Pelemiş, televizyonlarda çok büyük bir kahraman olduğunu söylüyor. Oysa Müslüman kadınların altınlarını çaldığı biliniyor" diye konuştu.

Srebrenitsa soykırımında oğlunu, eşini ve ailesinden 24 kişiyi kaybeden Subaşiç, mahkemenin artık adalet dağıtmadığını ve kapatılması gerektiğini iddia etti.

Mahkemenin kararıyla katledilen "bin Boşnağın kanının yerde kaldığını ve adaletin yerini bulmadığını" kaydeden Subaşiç, "Bu kararlarla mı barış inşa edecekler? Bilsinler ki asıl böyle kararlar yüzünden burada tekrar savaş çıkabilir" ifadelerini kullandı.


1131 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın