• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

YUNANCA KURAN, YUNANCA İSLAM!

YUNANCA KURAN, YUNANCA İSLAM!

Yunan hükümeti, Batı Trakya´daki cami ve devlet okullarında azınlık mensubu çocuklara Kuran-ı Kerim´i, "Yunan dilinde" öğretmeleri için 90.000 din görevlisi gönderme kararı aldı.

Yunanistan belki krizle çözüm bulamadı, ama görüldüğü gibi “çok önemli”(!) bir sorunun başarıyla üstesinden geldi. Yunanistan krizin ilk yıllarında da Türk sınırına “güvenlik için” dev boyutlarda bir hendek kazmıştı.

Buna göre daha önce parlamentoda “240 imam yasası” diye tanınan yasal düzenlemeye ek olarak yapılan son düzenleme, “Batı Trakya´daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kuran-ı Kerim´in Yunan dilinde öğretilmesini” kapsıyor. Ajans haberlerine göre, Yunanistan’ın resmi gazetesinde yayımlanan kararda, Yunanistan İdari Reformlar Bakanı Antonis Manitakis ve Eğitim Bakanı Kostantinos Arvanitopulos´un imzaları yer alıyor.

Yeni yasaya göre Batı Trakya´daki camilerde görev yapacak din adamlarını, aralarında Hıristiyan Yunan vatandaşlarının da bulunduğu 5 kişilik kurul atayacak. Bu imamlar Yunan devlet okullarında da din dersi verecek. Söz konusu din adamlarına devlet tarafından maaş verilecek. Söz konusu din adamları ana dili Türkçe olan, Türk asıllı Yunan vatandaşlarına Kuran-ı Kerim’i ve İslam’ı “Yunanca” öğretecek…

Türk azınlığın uluslararası anlaşmalara göre seçimle işbaşına gelen, ama Atina’nın ret ettiği dini liderleri söz konusu yasanın hazırlanmasında azınlığın görüşlerinin alınmadığını açıkladılar. Ayrıca tek taraflı olarak hazırlanan bu yasanın, var olan sorunları çözmekte kesinlikle yetersiz kalacağına dikkat çektiler. Batı Trakya’daki Türk azınlığının önünde çok zor bir dönem olduğu görülüyor.

Acaba bunu yapan Yunanistan değil de, başkası olsaydı, neler yaşanırdı? Mesela Ankara Türkiye’deki Hıristiyanlara “Türkçe ibadet zorunluluğu” getirseydi... Veya Mısır ülkedeki Hıristiyanlara İncil’i “Arapça” okumaları için yasa çıkarsaydı… Bugün Yunanistan’ın adeta lanetlediği Osmanlı İmparatorluğu döneminde dahi - bugünden 400-500 yıl önce bile- hiç kimsenin ibadetine, hangi dilde ibadet edeceğine hiç kimse karışmadı. Dünya tarihinde ibadet dilini yasaklayan veya değiştirmeye kalkan başka rejimler de oldu, ama bunların hiç birisi Avrupa Birliği üyesi değildi…

Anadilde eğitim nerede?… Anadilde yayın hakkına ne oldu?… Anadilde kendini geliştirme hakkı olduğunu duymuştuk?…. Kendi kültüründe büyüme özgürlüğü artık yok mu?… İbadet özgürlüğü bitti mi?... Hangi dilde ibadet edileceği konusunda yasa yapmak mümkün mü?...

21.Yüzyılda bunun yaşanmaması gerekir. Avrupa müktesebatının egemen olduğu bir Avrupa ülkesinde böyle şeylerin yaşanabildiğine inanmak gerçekten zor… Avrupa kurumlarının gözü önünde ve Avrupa Birliği sınırları içerisinde bunun olmaması daha doğru olurdu. Haklar, özgürlükler, hukuk kuralları ve vicdan buna müsaade etmemeli.

Yunanistan bu konuya ayırdığı enerjisini belki de krizi çözmek için veya hiç değilse Avrupa’dan aldığı parayı geri ödemek için kullansa, belki de kendisi için daha iyi bir iş yapmış olurdu. Atina’da bu yasa ile daha iyi yurttaş yetiştireceğini düşünmüş olanlar, belki de bunun yerine halka vergi ödeme alışkanlığı kazandırmaya çalışmalılar. Hatta bürokratlarına şeffaflığı öğretebilirlerse daha da faydalı olurlar. Ama herhalde bunların Atina’da gerçekleşmesi olasılığı Batı Trakya’daki Türk azınlığın Yunanca Kuran’ı ve Yunanca İslam’ı kabul etmesi olasılığı ile aynı büyüklükte…


1653 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın